Robert van Heumen Composer Improvisor Laptop-Instrumentalist Sound-Designer
Software Developer
play (music player)

« Previous post | Back to Recent posts | Next post »

Brouwer Institute at Radboud University Nijmegen

Update: old news, it was already established in 2005...

Great news: professor Barendregt has opened the Brouwer Institute at the Radboud University. Glad to see there's some recognition to Brouwer's work. More info here (in Dutch) http://www.ru.nl/@763458/brouwer_instituut/ and here http://www.ru.nl/@719415/henk_barendregt/

"Het Brouwer Instituut is een onderdeel van het Institute for Computing and Information Science. Initiatiefnemer prof. Henk Barendregt hoopt dat het instituut een bijdrage zal leveren aan de computerwiskunde in de geest van Brouwer. "Hij vond dat bewijzen zodanig gedetailleerd gegeven moeten worden, dat de verkregen resultaten aan kracht winnen door de extra details. " Alleen dan kan de computer ingezet worden om wiskundige bewijzen te verifieren. Barendregt hoopt wiskundige assistenten te ontwikkelen: computersystemen die gebruikers helpen met het leren, ontwikkelen, communiceren, nakijken en toepassen van wiskunde.
Verder zal het instituut werken aan de fenomenologie. Hierbij wordt een gedeelte van het bewustzijn bestudeerd door een ander deel ervan. Dit onderzoek vindt plaats in samenwerking met wetenschappers uit andere disciplines, onder andere psychologen en fysiologen
"Brouwer had belangstelling voor speciale introspectieve technieken die kunnen leiden tot bewustzijnstoestanden voorbij vrees en begeerte," vertelt Barendregt, die het instituut medefinanciert met zijn Spinoza-premie. "De gemeenschappelijke noemer van beide onderwerpen is de lokale reflectie, die ook binnen de wiskunde plaats vindt in de vorm van theorieën die binnen andere theorieën beschreven kunnen worden." "