Robert van Heumen Composer Improvisor Laptop-Instrumentalist Sound-Designer
Software Developer
play (music player)

« Previous post | Back to Recent posts | Next post »

The night before.

This week will be a big one. Two compositions by my hand premiere at Gaudeamus Muziekweek. You can walk Like Harry, an individual theatrical soundwalk that can be experienced on September 7, 10 and 11. On September 8 Shackle will be performing my composition Geluid van de Machine, for Disklavier (a computer controlled grand piano), flute with electronics and laptop-instrument. All this takes place in the beautiful city of Utrecht.


Het Geluid van de Machine

A composition for Disklavier, laptop-instrument and flute with electronics by Robert van Heumen
Performed by
Shackle (Anne LaBerge & Robert van Heumen)

The sound of machines is fascinating. They scream, growl, grind, buzz, hum, sing, roar, whistle, thunder. The Disklavier is a machine to make music with. But it’s not only the strings that make sound. This composition exposes the Disklavier’s mechanism and produces freshly squeezed music.

Date: September 8, 2011
Time: 17:00h
Location: Museum Speelklok, Utrecht
More information: http://www.muziekweek.nl/muziekweek2011/programma/index.php?Dag=08

Het Geluid van de Machine will be presented in a program with compositions by Danny de Graan, Daniel Schorno and Julian Scordato.

Commissioned by the Conlon Foundation. Many thanks to the Performing Arts Fund NL and STEIM.

A test:


Like Harry, een muziek-theatrale geluidswandeling tijdens de Gaudeamus Muziekweek

Simone de Jong – concept, tekst en stem
Robert van Heumen – compositie en muziek

(English summary below)

Er is een man die niet kan stoppen met lopen. Hij doorkruist stad, land, wal. Je wordt uitgenodigd hem achterna te lopen met koptelefoon op, de sporen te zoeken van zijn snelle voeten. Intussen hoor je een muzikaal verhaal over denken en de verleidingen en valkuilen van het hoofd. We doen een poging in andere hoofden te kijken. Met een verhaal over een merkwaardig instituut en met muziek erbij leidt dit tot een fascinerende, licht filosofische muziektrip door het hoofd. Je kunt je hoofd niet delen, je bent er alleen. Are you like Harry?

 
Datum: 7, 10 en 11 september 2011
Start tijd: elk kwartier tussen 11:00-12:00, 13:30-14:30, 16:00-17:00 (het laatste blok niet op zondag!)
Start locatie: Museum Speelklok, Utrecht
Duur: 75 min.

Like Harry is een individuele geluidswandeling die start en eindigt bij Museum Speelklok. Je ontvangt daar een koptelefoon en een geluidsspeler. Tickets kun je telefonisch reserveren vanaf 29 augustus of bij de festivalbalie kopen. http://muziekweek.nl/muziekweek2011/programma/

Tijdens de wandeling zijn opnames te horen van Gareth Davis (basklarinet), Rozemarie Heggen (contrabas) en Chris Saris (percussie), en interviews met Lorena, Sjoerd, Juliëtte, Joop, Dik, Maartje, Ditte, Alette, Julien, Lieve, Hester, Ruud, Hugo, Abdelkarim, James en Sarah.

Met dank aan Dirk Groeneveld voor dramaturgisch advies, David Dramm voor muzikaal advies, het SNS Reaal Fonds, het Fonds Podiumkunsten voor de compositie-werkbeurs, STEIM voor het ter beschikking stellen van studio en apparatuur, Soundtrackcities voor het ter beschikking stellen van de afspeelapparatuur en Thomas van Schaik voor het maken van de foto.
 
Luister fragmenten op Soundcloud en like Harry op Facebook.

English summary:
There is a man who can't stop walking. He is passing through cities, fields, hills. You are invited to follow him, with headphones on, searching for clues. Meanwhile you hear a musical story about thinking and the traps and seductions of the mind. We try to look into people's thoughts. Combined with a strange institute and the hypnotizing music, this is a fascinating, lightly philosophical road-trip through the human mind. You can't share your mind. In it, you are alone. Are you like Harry?

http://www.hethoofd.nl
https://west28.nl